Misstänkt för upphovsrättsbrott

Webdesign och grafik

Misstänkt för upphovsrättsbrott

Advokat som kan upphovsrätt

Som designer är det vanligt att man låter sig inspireras, och ibland också gör medvetna parodier eller travestier. Detta är vanligt, och för det mesta helt i sin ordning. Men ibland händer det att någon upplever att det rör sig om en stöld av immateriella rättigheter. I dessa fall kan frågan sluta i rätten. 

Vi låter oss alla inspireras på olika sätt. Detta är en viktig del i mänsklighetens utveckling. En person plockar upp något som har skapats av någon annan, och vidareutvecklar det på något sätt. Detta är en viktig aspekt av den tekniska utvecklingen, men också av den kulturella. Många kända verk är omtolkningar av äldre historier – visste du t.ex. att Shakespeares Hamlet har mycket gemensamt med en berättelse i fransmannen François de Belleforests Histoires tragiques? de Belleforest hade i sin tur hämtat berättelsen från dansken Saxo Grammaticus. Mycket av det som Shakespeare tillfogade hämtade han från Thomas Kyds The Spanish Tragedy.

Upphovsrätt var ett okänt begrepp på Shakespeares tid. Idag måste dock den som skapar vara försiktig med hur mycket hen lånar från andra. Det kan också vara bra att ha en skicklig advokat. 

Upphovsrätt i rätten

Det har nog inte undgått någon att ett svenskt bokomslag nyligen hamnade i rätten. Det rör sig om Aron Flams bok om Sverige under andra världskriget. På omslaget syns sen modifierad version av Bertil Almqvists klassiska bild En svensk tiger, en bild från beredskapstiden. Rättigheterna till denna bild ägs av Beredskapsmuseum, som inte uppskattade tilltaget. Omslaget hamnade i rätten, där Flam friades.

Den 9 oktober ansåg Patent- och marknadsdomstolen att Aron Flams version av ”En svensk tiger” var allt för lik originalet för att kunna betraktas som ett självständigt verk.

Däremot ansåg de att den utgör ett parodisk inslag och därför faller under det så kallade parodiundantaget.

Men alla är inte nöjda med den friande domen. Göteborgsposten skriver att åklagaren nu kommer att överklaga domen. Därmed blir det dags för Flam att ringa sin advokat igen.