Få koll på ekonomin!

Webdesign och grafik

Få koll på ekonomin!

redovisningsbyrå Kista

Har du ett företag? Alla som startar företag ska ju inte behöva kunna ekonomi, även om man är intresserad av affärer. Som säljare eller affärsman (och affärskvinna) är ju andra egenskaper bra att ha. Som säljare som ska få in nya kunder och sälja varor, tjänster och produkter är det desto viktigare att vara “säljande”, ta fram vad kunden behöver och vad man kan sälja till kunderna. Att då vara ekonom, är inte lika viktigt. Däremot är det viktigt om man har ett företag att ha kontroll över företagets ekonomi; går intäkterna och utgifterna ihop?

Kontroll över företagets ekonomi

Att ha full koll på sin ekonomi är inte alltid lätt. Den som har följt med i Lyxfällan, på TV3 har sett att de som är skuldsatta, har tappat kontrollen över sin egen privatekonomi. De vet inte hur stora deras skulder är, de vet inte vad de betalar för sin mat, sina transporter eller vad de betalar för sin konsumtion. Många reser iväg trots att de har stora lån, och många långivare med stora samveten lånar ut pengar till människor som redan är väldigt mycket skuldsatta. Till sist tar de lån för att betala sina skulder och sedan är en negativ spiral igång när de bara tar större och större lån för sina skulder tills skulden har växt till jättestora proportioner.

Alla kan bli skuldsatta

Alla kan missköta ett företag, och skuldsätta sig, och ta lån för att betala sina skulder. Egentligen ska man som företagare lägga sin vinst, tillbaka i företaget och göra investeringar som kan få företaget att växa. Den dag som man låter företaget låna för att betala utgifter eller löner, så befinner man sig på ett sluttande plan. Då är det bättre att ta hjälp av en ekonom som förstår sig på ekonomi och som kan hjälpa företaget så att det sköts på rätt sätt.

Viktigt få koll på ekonomin

Som företagsledare är det i alla fall väldigt viktigt att ha full koll på sitt företag. Det är ju inte bara att vara en så kallad coach, för sina medarbetare och visa vägen för alla i företaget. Det är också viktigt att veta vad som kommer in i form av intäkter till företaget, så att ni kan betala löner, betala fakturor och känna till vad som lönar sig för just ditt företag. Har du inte den kollen så bör du kanske skaffa dig det. Och har ni inte den kompetensen så kanske ni bör skaffa den, antingen genom att anställa duktiga ekonomer eller genom att anlita ett företag som erbjuder sådana tjänster, som att ta hand om bokföring eller redovisning åt andra företag.